Het achtervolgt je, het gevoel niet goed genoeg te zijn. Net als het een tijdje lekker gaat in je leven, steekt het weer de kop op. Het verwart je omdat je dacht dat je het onder controle had. Een ding weet je zeker: je wil dit gevoel niet meer voelen. Het maakt je onzeker, verdrietig en somber.
Waarom nú?
Het gevoel ik ben niet goed genoeg sluimert op de achtergrond. Zo af en toe wordt het even aangeraakt. Je voelt het maar kunt het ook weer naast je neerleggen.
Maar als het in alle hevigheid opduikt, is er meer aan de hand. Meestal gebeurt dit wanneer er grote veranderingen plaatsvinden in je leven.
Welke externe trigger heeft er bij jou voor gezorgd dat dit gevoel op dit moment je leven beheerst?
Jouw thema
Wat het ook was dat voor de trigger zorgde, het raakt een oud stuk in je aan. Als klein meisje voelde je je ook vaak niet goed genoeg. Je hebt er alleen nooit de vinger op kunnen leggen waarom je dit zo voelde. Maar het is wel jouw waarheid geworden.
En zo hebben velen van ons een hardnekkig, terugkerend thema in ons leven. Een overtuiging waarin we al vroeg zijn gaan geloven of een thema dat als een rode draad door onze familielijn loopt.
Onvoorwaardelijke liefde
Het oude gevoel dat weer aangeraakt is, doet stof opwaaien. Je gelooft jezelf als je tegen jezelf zegt: ‘Je bent het niet waard. Je bent een loser, een mislukkeling.’ Zonder dat je het doorhebt, val je terug in een oud patroon. Je cijfert jezelf weg. Je denkt dat je de ander tot last bent.
Het is niet zo dat je niet goed genoeg bent. Er zit een klein meisje in je dat dat gelooft. Ze is bang om afgewezen te worden. Ze wil geen veranderingen in haar leven want dan bestaat de kans dat het opnieuw gebeurt.
Juist door deze gevoelens er te laten zijn, kan ze zich ontspannen. Zolang jij, de volwassen vrouw die je nu bent, haar maar hoort en ziet. Als je er onvoorwaardelijk voor haar bent, kan ze haar zelfvertrouwen langzaam weer opbouwen.
Een mooie ontmoeting
Er is een schat aan krachtige, helende oefeningen die je kunt doen om het kleine meisje in je de veiligheid te bieden om haar pijn en verdriet er te laten zijn.
- Innerlijk dialoog: door met het kleine meisje in je in gesprek te gaan, krijg je meer begrip voor haar.
- Visualisatie: sluit je ogen en ontmoet haar in je verbeelding op een plek die voor jullie beiden veilig voelt.
- Schrijf elkaar een brief: vertel haar dat je er voor haar zult zijn en laat haar alles met je delen wat ze wil delen.
- Creativiteit: door zelfexpressie zoals tekenen of schilderen geef je ruimte aan je gevoel. Geef het gekwetste deel in je de vrije hand.
- Laat je begeleiden: je hoeft niet alles alleen te doen. Zo kan een systemische coachsessie of een systemisch coachtraject je inzicht geven en zorgen voor een stukje heling.
Het kan in het begin lastig zijn om contact te maken met je innerlijk kind. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt. Het allerbelangrijkste: wees geduldig en geef niet op. Elke keer dat je stilstaat bij je emoties, elke oefening die je doet, elk moment dat je ruimte geeft aan je gevoel, is een stap naar heling. Gun jezelf dit mooie proces en vertrouw erop dat je al flinke stappen maakt.