Linda Litjens 
Systemisch coach

Kijk. Een regenboog

Laatst luisterde ik naar de podcast De jongen zonder gisteren. Een waargebeurd verhaal over een jonge student die op 21-jarige leeftijd als gevolg van een hersenontsteking zijn geheugen verliest. Eenentwintig jaar aan herinneringen volledig uitgewist. En met deze herinneringen ook alle emoties daaraan gekoppeld.

Het houdt me bezig. Niet alleen het uitzonderlijke verhaal. Het feit dat alle ingekleurde overtuigingen en emoties gekoppeld aan een herinnering weg zijn, fascineert me.

Kort, krullend haar

Stel je voor. Je loopt langs een bakkerij en ruikt het versgebakken brood. De geur verwarmt je hart, meteen. Je voelt je blij en dankbaar tegelijk. Daarna valt het je pas te binnen: als klein meisje hielp je oma op zondag bij het kneden van het deeg. Hierdoor smaakten haar verse broodjes extra lekker.

Of weet je nog: die lerares met dat kort, krullend haar. Ze gaf je altijd de schuld als er werd gekletst in de klas. Terwijl jij het vaak niet was, maar de meisjes achter jou. Je durfde het alleen niet te zeggen. Ze zou je toch niet geloven.

De herinnering is al lang vervaagd, je gevoel is nog even sterk als toen. Zeker wanneer je in een volle zaal zit en net iets te hard lacht. Je voelt je meteen ongemakkelijk en hoopt dat je niet te veel de aandacht trekt.

In geuren en kleuren

Elke geur of kleur, elk beeld of elke ervaring in het hier-en-nu, roept bij iedereen een andere emotie op. En zo is je hele leven volledig ingekleurd. Probeer dan de wereld nog maar eens te zien als een peuter die voor het eerst een regenboog ziet.

Natuurlijk is het fijn als je een reservoir aan positieve herinneringen hebt. Maar stond je prille leventje in het teken van angst, onveiligheid en onzekerheid? Dan is het aanpoten om je hart open te blijven stellen.

Door je hiervan bewust te worden, leer je begrijpen waarom je humeur als een blad aan de boom omslaat. Er is een oude pijn getriggerd waardoor je je nu verdrietig voelt. Door met mededogen naar jezelf te kijken, kan de emotie verzachten.

Heb je ooit een regenboog gezien?

Het vergt doorzettingsvermogen, maar als het je lukt oude emoties en gedachten om te buigen naar helpende gedachten en mildere emoties, zul je merken dat je het leven steeds vaker door een roze bril bekijkt. Want hoe mooi is die regenboog?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan eens bij systemisch coachtraject of bij systemische coachsessie. Vandaag al een beginnetje maken? Kijk dan hier eens. 

Korte verhalen rechtstreeks in je mailbox?

Klein moment...

Gelukt! Je ontvangt ze voortaan rechtstreeks in je mailbox.

Zie ik je online?

Over Linda - systemisch coach

Het is als een snoepwinkel met vijf verdiepingen. Overal waar ik kijk, ontdek ik iets nieuws. Van de ene openbaring val ik in de andere. Het is de winkel van bewustwording, persoonlijke groei, puurheid en eigenheid. Het maakt me blij. 

Linda lachend in het bos met bomen zandverstuiving op de achtergrond

Ontdek je met me mee?

Toe aan de volgende stap in je leven? Bekijk eens of dit iets voor je is. 

Gratis inzicht in je huidige situatie

Binnen één werkdag in je mailbox

‘Geef je over aan de diepere boodschap van het Orakel.’ – Colette Baron-Reid

een persoonlijk bericht
1
Waarmee mag ik je helpen?
Je ontvangt snel een reactie ᯓᡣ𐭩
Stel gerust je vraag ➷