Linda Litjens 
Systemisch coach

Familieopstelling – wat is dat?

Je hebt de term nu al een aantal keer voorbij horen komen. Een familieopstelling, wat is dat nou precies? Ik snap je vraag.

De eerste keer dat ik over familieopstellingen hoorde, was bij een oud-turnmaatje. We hadden elkaar jaren niet gezien en raakten weer in contact. Bij haar op de koffie, vertelde ze over: een groep mensen, bizar wat je voelt, het gebeurt gewoon, je moet het echt een keer meemaken. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Waar heb je het over?’ Dat ze hiermee het eerste zaadje plantte, kwam ik pas veel later achter.

Familieopstellingen – je nieuwsgierigheid is gewekt

Het duurde nog een tijd voordat het weer voorbijkwam. Dit keer tijdens een open dag voor NLP én familieopstellingen. Ik woonde er een opstelling bij en dacht: ‘Dit is niks voor mij.’ Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Net als bij jou. Je wil weten wat een familieopstelling is, omdat je erover gehoord hebt, al een aantal keer.

Je moet erbij zijn geweest

Het is lastig om de essentie van familieopstellingen in woorden te vangen. Mijn meest makkelijke antwoord op de vraag wat is een familieopstelling is: je moet erbij zijn geweest. Het is kort door de bocht, ik weet het. Maar als je dat niet doet, blijft het een groot vraagteken.

Ik moet er wel bij vermelden dat er een verschil is tussen deelnemen vanuit nieuwsgierigheid of met een duidelijke reden. Dit verschil zit ‘m in de effectiviteit. Nu begrijp ik dat het lastig is om een duidelijke reden te hebben, als je niet weet wat het inhoudt. Tenzij dit je reden is: ik wil weten wat een familieopstelling is. Kom ik toch weer terug op: sluit eens aan. Maar goed, ik ga het je uitleggen.

Wat is een familieopstelling – kom maar door met die uitleg

Een familieopstelling is een methode die je snel inzicht geeft in de diepere oorzaak van het probleem waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt. 

Tijdens een opstelling met representanten nemen deelnemers de plek in van je familieleden. Zoals die van je moeder, zoon, opa of zus. 

Door deze plek in te nemen, komt er informatie door je heen over deze persoon. Informatie over onderliggende trauma’s of belemmerende patronen. Op zielsniveau ontstaat er beweging. Het brengt je inzicht, maar ook ruimte voor heling.

Klinkt nog vaag? Ik weet het. Je wil het snappen. En dat is meteen het lastige: het is niet te snappen. Dat maakt familieopstellingen zo magisch. Neem maar aan dat het klopt, altijd.

Blijf je beduusd achter?

Ik kan me voorstellen dat je met vragen achterblijft. Je mag ze gerust aan me stellen. Of je sluit aan bij een familieopstelling. Gewoon uit nieuwsgierigheid, dat mag. Er kan niks fout gaat. Kijk hier of de datum schikt. Staat er niks gepland? Laat dan je mailadres achter, ik laat je weten wanneer de volgende is.

Is een opstelling in groepsverband nog net een stapje te groot: ik geef ook individuele opstellingen. Dan zijn we met zijn tweeën. 

Korte verhalen rechtstreeks in je mailbox?

Klein moment...

Gelukt! Je ontvangt ze voortaan rechtstreeks in je mailbox.

Zie ik je online?

Over Linda - systemisch coach

Het is als een snoepwinkel met vijf verdiepingen. Overal waar ik kijk, ontdek ik iets nieuws. Van de ene openbaring val ik in de andere. Het is de winkel van bewustwording, persoonlijke groei, puurheid en eigenheid. Het maakt me blij. 

Linda lachend in het bos met bomen zandverstuiving op de achtergrond

Ontdek je met me mee?

Toe aan de volgende stap in je leven? Bekijk eens of dit iets voor je is.