Linda Litjens 
Systemisch coach

Wat is systemisch werken?

Na een kleine waterpas-controle stond ie daar dan in onze voortuin. Een reclamebord met de tekst Studio SQ | Linda Litjens – systemisch coach. Want ja, lokale zichtbaarheid bij een praktijk aan huis is wel handig. Dus volgden er ook raambelettering en een sticker op de auto.

‘Wat is systemisch werk eigenlijk?’ hoorde ik onze middelste dochter aan haar vader vragen. Er viel een lange stilte. 

Omdat ik op het punt stond om maandelijks te adverteren in het lokale dorpskrantje, stond ik voor een kleine uitdaging: hoe leg ik eenvoudig uit wat systemisch werk is? 

Ik maakte een eenmalige advertentie voor datzelfde krantje. De openingszin luidde: Systemisch werk –  dat je het niet ziet, betekent niet dat het er niet is. De rest van de advertentie deel ik hieronder met je.

Systemisch werk - dat je het niet ziet, betekent niet dat het er niet is

Systemisch werk gaat over het geheel, het systeem. Over alles wat je ziet én alles wat je niet ziet, maar er wel bij hoort.

Een systeem bestaat uit delen die met elkaar verbonden zijn. Het vormt één geheel, anders dan de optelsom van de delen. Denk aan een orkest: het muziekstuk als geheel overstijgt de verzameling van instrumenten bij elkaar.

Als persoon behoor je tot meerdere systemen. Het meest
belangrijke systeem is je eigen gezin van herkomst. Maar ook een vriendengroep, een team of vereniging is een systeem.

De regels van een systeem

Zelf ben je een systeem. Alles in en aan je, is met elkaar in verbinding en is continu in beweging. Beweging betekent flow. Stagneert het ergens in een systeem, dan merk je dat vroeg of laat.

Bij een systeem geldt ook dat alles wat erbij hoort, zijn eigen plek verdient en gezien wil worden. Bij een familiesysteem
betekent dat: elke familielid hoort erbij, maar ook elk familie-
geheim, traumatische gebeurtenis of onverwerkt verdriet.

Wordt iemand of iets niet erkend, dan dient het zich keer op keer aan. Net zo lang tot het aan het licht komt. Daar kunnen
gerust meerdere generaties overheen gaan. Neerslachtigheid,  een verdrietig gevoel of onzekerheid kunnen hier signalen van zijn.

Systemisch werken - het gaat over het geheel

Als systemisch coach neem ik het geheel mee: je eigen
systeem en dat van je familie. Maar ook alles wat waarneembaar is. En alles wat je niet ziet, maar er wel bij hoort.

De signalen, klachten of problemen die je in je huidige leven ervaart, zijn ingangen tot de laag waar het probleem zich werkelijk bevindt. Als systemisch coach maak ik gebruik van deze ingangen. Want op de laag waar het probleem écht zit, bevindt zich ook de oplossing.

Een afwezige blik?

Zo luidde de advertentietekst. In een notendop uitleg over systemisch werk. Een tipje van de sluier. Een pitch waar ik op terug kan grijpen bij de vraag: ‘Wat is systemisch werk?’ En als ik dan alsnog afwezige blikken zie, weet ik dat er werk aan de winkel is. 

Ik ben natuurlijk ook benieuwd of het voor jou duidelijk is. Laat je het me weten?

Korte verhalen rechtstreeks in je mailbox?

Klein moment...

Gelukt! Je ontvangt ze voortaan rechtstreeks in je mailbox.

Zie ik je online?

Over Linda - systemisch coach

Het is als een snoepwinkel met vijf verdiepingen. Overal waar ik kijk, ontdek ik iets nieuws. Van de ene openbaring val ik in de andere. Het is de winkel van bewustwording, persoonlijke groei, puurheid en eigenheid. Het maakt me blij. 

Linda lachend in het bos met bomen zandverstuiving op de achtergrond

Ontdek je met me mee?

Toe aan de volgende stap in je leven? Bekijk eens of dit iets voor je is. 

Wat wil je huidige situatie je vertellen?

Ontdek het in een persoonlijke boodschap 

1
Waarmee mag ik je helpen?
Je ontvangt snel een reactie ᯓᡣ𐭩
Stel gerust je vraag ➷