Linda Litjens 
Systemisch coach

Onveilige hechting – niks van te zien

Aan de buitenkant zie je niks van een onveilige hechting. Je ziet eruit als ieder ander. Vanbinnen voelt het leeg, donker en eenzaam.

Op zoek naar veiligheid

Je bent een paar maanden oud. In je nieuwe kamertje, liggend in je bedje, schiet je wakker. Nog maar net op deze aarde zoek je naar veiligheid en geborgenheid. Je bent alleen, niemand om je heen. 

Je zet je grootste troef in: huilen. Er komt niemand. Nog een tijdje hou je vol maar het blijft angstvallig stil. Je geeft het op. Uitgeput val je in slaap, alleen.

Blinde paniek

Het niet kunnen vertrouwen op de liefde, aanwezigheid en aandacht van je primaire verzorger, zorgt voor blinde paniek. Je grijpt om je heen, tast in het duister maar er is niemand. Er zit maar één ding op: overleven. Je legt de focus buiten jezelf en scant voortdurend de omgeving. Mag ik huilen? Mag ik boos zijn? Mag ik om liefde vragen? Mag ik er zijn?

Niemand ziet het aan je

Je groeit op van baby naar kleuter, van kleuter naar tiener, van tiener naar volwassene. Maar een deel van je blijft klein, bang, onzeker, alleen. Niemand ziet het aan je. Niemand weet hoeveel moeite het je kost om te vertrouwen.
Word ik niet in de steek gelaten? Ben ik de moeite waard? Hoor ik erbij?

Je zoekt naar bevestiging maar het is nooit genoeg. Je zoekt naar liefde maar je houdt niet van jezelf. Je wil gezien worden maar je ziet jezelf niet.

Voor jou is er niemand

Het voelt als terugkomen van vakantie. De piloot zet de landing in. Nog even en je staat weer veilig met twee benen aan de grond. Met de koffer in je hand loop je de aankomsthal in. Familieleden, vrienden, geliefden; er staan tientallen mensen om je heen. Allemaal voor iemand anders. 

Je bent prachtig

Er is maar één persoon op deze wereld die jou de liefde, aandacht en geborgenheid kan geven waar je zo naar hunkert, en dat ben je zelf. Je hoeft je niet groot te houden. Je mag stoppen met vechten. Het kleine meisje in je mag er zijn. Je mag haar zien, liefhebben en koesteren. Ze mag opgroeien, groot worden. Met de beste, meest veilige begeleider die ze maar kan wensen: jij.

Je bent prachtig. Je mag er zijn. Laat jezelf zien.

Korte verhalen rechtstreeks in je mailbox?

Klein moment...

Gelukt! Je ontvangt ze voortaan rechtstreeks in je mailbox.

Zie ik je online?

Over Linda - systemisch coach

Het is als een snoepwinkel met vijf verdiepingen. Overal waar ik kijk, ontdek ik iets nieuws. Van de ene openbaring val ik in de andere. Het is de winkel van bewustwording, persoonlijke groei, puurheid en eigenheid. Het maakt me blij. 

Linda lachend in het bos met bomen zandverstuiving op de achtergrond

Ontdek je met me mee?

Toe aan de volgende stap in je leven? Bekijk eens of dit iets voor je is.