Je magische plek, het klinkt betoverend en veelbelovend. Het is de plek die je als geen ander kent. De plek die in je jeugd is ontstaan. Wat het magisch maakt? Het zorgt ervoor dat je erbij hoort.
Als klein wezen, nieuw op deze wereld, ben je overgeleverd aan je ouders of opvoeders. Volledig hulpeloos kun je niet anders dan vertrouwen. Vertrouwen dat er voor je gezorgd en van je gehouden wordt. Je ouders geven je wat ze kunnen. Meestal is dat veel, soms is het net genoeg om te overleven.
Je enige doel - overleven
Zodra je geboren wordt, heb je maar één doel: overleven. Je doet er alles aan, zoals je aanpassen aan de behoeftes van de ander. Want als je erbij hoort, heb je bestaansrecht. Je ontwikkelt je magische plek, de plek die ervoor zorgt dat je er mag zijn.
- Had je vroeger het gevoel dat je op je tenen moest lopen? Dat er maar dít hoefde te gebeuren voordat de bom barstte? Dan lette je wel op. Je maakte je onzichtbaar. Van jou geen last.
- Werd je pas echt gezien als je vervelend deed? Al was de aandacht die je kreeg negatief, alles beter dan geen aandacht. Het gaf je bestaansrecht.
- Was je de beste hulp die je moeder maar kon wensen? Je stond altijd klaar voor haar, het was je taak. Want als je zorgde, werd je gezien en gewaardeerd.
- Mocht je vooral niet tot last zijn? Dan wrong je je in allerlei bochten om de vrolijkheid zelve te zijn. Zolang je vrolijk bent en doet wat er van je gevraagd wordt, hoor je erbij.
En zo ontstaat je magische plek. De angst om niet te overleven was zo groot, dat je in je volwassen leven onbewust dezelfde plek blijft innemen: in je familie, op je werk, bij je vrienden, bij de sportclub. Je weet niet beter. Ondertussen overschaduwd deze plek je ware zelf.
Je ware plek – kom tot leven
Het gevoel te moeten overleven, zit in elke vezel van je zijn. Maar wat is je verlangen? Wat zegt je onderbuikgevoel? Mag jij je eigen plek innemen? De plek waar je hoort? De plek waar je volledig tot je recht komt?
Het innemen van je ware plek gaat hoe dan ook gepaard met schuldgevoelens. En deze zitten diep, heel diep. Want wat gebeurt er als je niet meer doet wat er van je verwacht wordt? Als je gaat leven naar je eigen verlangens?
Familieopstelling - vind je eigen plek
Je eigen plek innemen is eng. Het is nieuw. Je weet niet wat je kunt verwachten. Maar als je nieuwsgierigheid de overhand neemt, ontstaat er een nieuwe beweging. De energie gaat stromen.
Je ervaart beetje bij beetje dat je er mag zijn, ook zonder te zorgen voor de ander. Je hoeft je niet onzichtbaar te maken voor bestaansrecht. Laat je maar zien. Het is oké om je eigen mening te hebben. Je hoeft niet alles goed te vinden om erbij te horen.
Tijdens een familieopstelling krijg je inzicht in je magische plek en ontdek je wat er nodig is om je nieuwe, ware plek te vinden. Gun jezelf deze beweging en bevrijd je van wat ooit was maar nu niet meer hoeft te zijn. Voel maar. Ga maar.