Linda Litjens 
Systemisch coach

Koffie twee, dan thee – het effect van cafeïne

Woensdagmiddag, 13:47 uur. Stijf van de cafeïne fiets ik als een razende naar school om mijn dochter op te halen. Op het schoolplein kom ik stipt 14:00 uur tot stilstand. In mijn lijf gaat het door: hart op hol, hoge ademhaling, tollend hoofd. Een paniekaanval ligt op de loer. Ik zet alle zeilen bij om deze te voorkomen.  

Die woensdagochtend ben ik op visite bij een vriendin. ‘Nog een koffietje?’ vraagt ze. ‘Ja lekker’, hoor ik mezelf zeggen. Dat ik sterk reageer op cafeïne weet ik dondersgoed. Het is de derde kop en hiermee verbreek ik mijn ongeschreven regel: koffie twee, daarna thee. Drink ik meer, dan krijg ik last van slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn en in het ergste geval een dreigende paniekaanval.

Patronen doorbreken - van koffie naar thee

Elke ochtend dronk ik twee koffie. Zonder was mijn dag niet compleet. Totdat ik doorkreeg dat ik ontwenningsverschijnselen had op de dag dat ik geen koffie dronk.

Ik werd me bewust van mijn drang naar koffie. En van het feit dat mijn dag leeg voelde als ik het zonder koffie moest stellen. Ik stapte over op cafeïnevrije koffiebonen maar toen bleek dat ook dat effect op me had, ging ik over op thee.

Ook ging ik op zoek naar de leegte zonder koffie. Ik keek het aan en vroeg me af welk verhaal ik mezelf vertelde. De signalen die mijn lichaam me gaf, waren duidelijk. Het was aan mij hiernaar te luisteren.

Inmiddels is mijn dag zonder koffie net zo compleet als met. Mijn lichaam is blij, mijn hart rustig, mijn dag gevuld.

Van belemmerend naar helpend patroon

Je lichaam, de mensen om je heen, de manier waarop je je leven hebt ingericht, alles is een weerspiegeling van wat je jezelf vertelt. Een weerspiegeling van belemmerende patronen en hardnekkige overtuigingen. 

Mag je jezelf een nieuw verhaal vertellen? Een verhaal dat beter bij je past? Een verhaal dat helpend is?

Luister naar het geluid achter die stem. Die heeft je altijd iets belangrijks te vertellen. Durf jij te luisteren?

Het kan fijn zijn als er iemand naar het geluid achter die stem luistert. Zonder oordeel, in een veilige setting.

Mag ik dat luisterend oor voor je zijn? 

Korte verhalen rechtstreeks in je mailbox?

Klein moment...

Gelukt! Je ontvangt ze voortaan rechtstreeks in je mailbox.

Zie ik je online?

Over Linda - systemisch coach

Het is als een snoepwinkel met vijf verdiepingen. Overal waar ik kijk, ontdek ik iets nieuws. Van de ene openbaring val ik in de andere. Het is de winkel van bewustwording, persoonlijke groei, puurheid en eigenheid. Het maakt me blij. 

Linda lachend in het bos met bomen zandverstuiving op de achtergrond

Ontdek je met me mee?

Toe aan de volgende stap in je leven? Bekijk eens of dit iets voor je is. 

Wat wil je huidige situatie je vertellen?

Ontdek het in een persoonlijke boodschap 

1
Waarmee mag ik je helpen?
Je ontvangt snel een reactie ᯓᡣ𐭩
Stel gerust je vraag ➷